1980’lı yıllarda Perşembe Pazarı’nın yıkım kararının ardından Perşembe Pazarlı iş insanlarının kooperatifleşerek yaptırdığı ticaret merkezidir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından PERPA Kooperatifi’ne Okmeydanı Şişli’deki arsa kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile verildi. 

PERPA Ticaret Merkezi Ne Zaman Yapıldı?
1986 yılında PERPA Ticaret Merkezi’nin yapımına başlandı. 1989 yılında 34 aylık bir inşaatın ardından devasa ticaret merkezinin yapımı bitti. PERPA’nın yüzde 55’i PERPA Kooperatifi’ne, yüzde 45’i İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait oldu. İBB kendi payını, 1994 yılında Elektrokent’e (PERPA A Blok) sattı.  

PERPA Ne Kadar Büyük?
PERPA Ticaret Merkezi 45 bin metrekare alan üzerine oturmuş, 669 bin metre karelik 13 katlı bir binadır. Eğitim ve organizasyonlar için 250 kişilik ve 1000 kişilik tam donanımlı 2 konferans salonu vardır. 5000 araçlık kapalı ve açık otoparkı mevcuttur. PERPA Ticaret Merkezi, esnafın kullanım rahatlığı düşünülerek tasarlandı. Rahat gezilebilecek şekilde kapalı çarşı formatında yatay yapıldı. Her üç katta bir araçlar binaya girebiliyor ve yük dükkan önlerine kadar getirilip dükkanın önüne boşaltılabiliyor. Ayrıca 24 adet insan asansörü, 12 adet yük asansörü ve 24 adet yürüyen merdiven de bina içinde bulunuyor.  
 
PERPA Ticaret Merkezi Hakkında
Perpa Ticaret Merkezi’nde farklı boyutlarda 4707 dükkan vardır. Doluluk oranı yüzde 90’dır. Perpa Ticaret Merkezi’nde çalışan sayısı 25 bin kişidir ve ticaret merkezi günde ortalama 40 bin ziyaretçiyi ağırlar.

PERPA; mekanik, hırdavat, elektrik, elektronik, aydınlatma, güvenlik kamera sistemleri, iş güvenliği malzemeleri, bilgisayar, robot yapım malzemeleri, pnömatik, otomasyon, internet ürünleri, medikal, tekstil, tarım, mali müşavirlik, sigortacılık, hukuk, makine el aletleri ve 80’in üzerinde farklı sektörden firmasıyla hizmet verir. 

2020’lı yıllarda e-ticaretin gelişmesi, PERPA’da doluluk oranını daha da artırdı. İnternetten satış yapan firmalar PERPA Ticaret Merkezi’nde dükkan kiralamayı tercih ediyorlar. Çünkü bütün kargo şirketleri, bankalar, mali müşavirler, İTO, noter ve daha fazlası PERPA’da bulunuyor. Onlarca farklı restoran, cafe, kuaförler, berberler, giyim mağazaları, terziler, ihraç fazlası mağazaları, manikür ve makyaj salonları, kuru temizlemeciler, ayakkabıcılar, lostra salonları, emlakçılar da esnafın işini kolaylaştırıyor ve Perpa’yı bir yaşam alanına dönüştürüyor. Aynı çatı altında her türlü işlerini kısa sürede halledebilmek firmalara ve çalışanlarına zaman ve enerji açısından avantaj sağlıyor.