KOBİ’ler krediye doyacak

İSTANBUL Ticaret Odası’nın (İTO), KOBİ’lerin kaynak sıkıntısını gidermek üzere yaptığı görüşmeler sonuç verdi. Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), küçük ve orta boy işletmelere 4 yeni krediyi eş zamanlı olarak kullandırmaya başlıyor. Krediler, ‘E-Kobi bilişim, istihdam, makine tesisat ve çevre uyum uygulamaları’ başlıkları altında’ toplanıyor.

KOBİ'lere yeni açılacak bu 4 yeni kredinin tümünün ‘sıfır faizli’ olacak. Kredi faizlerini ise KOBİ'ler adına KOSGEB üstlenecek. Şirketler, geri ödemeler bittiğinde tekrar kredi başvurusunda bulunabilecek. KOSGEB, KOBİ’lere birçok alanda destek vermeye devam etmesine rağmen, bir süredir kredi desteği kullandırmıyordu. İTO’nun yaptığı görüşmeler neticesinde, Başbakanlık ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın da olumlu yaklaşımları ile KOSGEB aracılığı ile kullandırılan krediler tekrar hayata geçirildi.

Geçmişte de firmalara bu tarz krediler verildiğini söyleyen İTO Meclis Üyesi Hacı Demir, “Birçok işletme bu kredileri kullandı, olumlu neticeler aldılar. Ancak destek devam etmesine rağmen bir süredir bu krediler kullandırılmıyor. İşletmelerin bu sıkıntılarının ortadan kaldırılması için İTO Yönetim Kurulu Üyesi Sait Kılıç, İTO Meclis Üyesi Hacı Demir, Faruk Türkoğlu ve Komite Üyesi Kemal Beyazıt’tan oluşan bir heyet KOSGEB’le görüşme yaptı. Olumlu geçen görüşmeler neticesinde kredilerin tekrar hayata geçebileceği bildirildi” dedi.

BİR İSTİHDAM 170 BİN YTL

Kredi alan firmaların istihdama da katkı sağladığını belirten Demir, “Bir kişinin istihdam edilmesi için devletin 170 bin YTL’lik harcama yapması gerek. Firmalara yapılacak 100 bin dolarlık destekle devlet, kendisi için çok daha pahalı olan bir modeli, özel sektörü teşvik ederek daha ucuza mal etmiş oluyor. Bir firmada en az 4 kişinin çalıştığını düşünürsek, çok daha fazla insan bu destekle istihdam edilebilecek” bilgisini verdi.

Makine Tesisat Kredisi’nin uygulama başladıktan 4 ay sonra gıda dışındaki sektörleri de kapsaması için girişimde bulunulduğunu belirten Demir, “Makine sektöründe yaşanan durgunluğun en önemli nedenlerinden biri tesislerin makine alımı yapamaması. Makine alımı için bankalardan kredi alması oldukça zor. İTO alarak bunun tüm sektörleri kapsamasının çok daha yararlı olacağı kanısındayız ve bu konunun da takipçisi olacağız” diye konuştu.

OSB’LERE GİRİŞ HIZLANACAK

Demir, Çevre Uyum Uygulama Kredisi’nin ise firmaların OSB’lere girişinin hızlanacağını söyledi. Demir, şöyle konuştu: “Bu konuda İl Özel İdaresi, Büyükşehir Belediyesi ve Çevre Müdürlüklerine düşen görevler var. Yerel yönetimlerin buralara taşınmamak için ısrar eden işletmelere gerekli hukuki tedbirleri alması gerek. Aksi taktirde, şehirde kalanlar kolay ticaret yapıp haksız rekabet ve haksız kazanç elde edebilir. Üretici firmaların OSB’lere taşınmasıyla şehrimiz rahatlayacak, kirlilik önlenecek, şehir trafiğinden kaynaklanan iş ve zaman kaybı ortadan kalkacak. Ayrıca site içindeki firmalar güvenlik, aydınlatma ve otopark gibi hizmetlerden düşük maliyetlerde istifade edebilecekler. Bu kısa vade de işletmelerin çıkarlarına ters düşebilir ama uzun vade de büyük kazançlara dönüşecek.”

İşte 4 yeni kredi

E-Kobi bilişim kredisi: Bu kredi bilişim sektörünü kapsıyor. Türk Telekom’un proje ortağı olarak desteklediği ve Vakıflar Bankası aracılığı ile verilen bu krediyi almak isteyen KOBİ, KOSGEB’i arayarak doğrudan başvurabiliyor ya da KOSGEP Veri Tabanı’na kayıtlı olup olmadığını öğreniyor. Veri tabanına kayıtlı olmayan firma www.kosgeb.gov.tr aracılığı ile kayıt başvurusunu yapabiliyor.

İstihdam kredisi: KOBİ’lerin İş ve İşçi Bulma Kurumu’ndan bulacakları işçileri çalıştırmak üzere kullanacağı kredi. En fazla 5 işçi için kullanılabiliyor. İşçi başına 20 bin YTL’den toplam 100 bin YTL’yi kapsıyor. Bu krediyi kullanan işletme, kullandığı krediyi geri ödemek ve yeni 5 kişi istihdam etmek üzere tekrar kredi alabilecek.

Makine tesisat kredisi: Gıda sektörünü kapsayan bu kredi 6 ay ödemesiz, 6 ayda bir ödemeli olmak üzere 24 ay vadeli verilecek. Makine sektöründe yaşanan durgunluk büyük ölçüde, tesislerin makine alımı yapamamasından kaynaklanıyor. Makine alınması için bankalardan kredi alımı oldukça zor. Bu kredinin uygulamadan 4 ay sonra diğer sektörleri de kapsaması planlanıyor.

Çevre uyum uygulama kredisi: AB ve çevre mevzuatı gereğince, kentsel dönüşüm için birçok sektörün şehir dışına çıkarılması zorunlu. İşletmelerin bu taşınmalarını kolaylaştırmak ve özendirmek üzere kullandırılan kredi türü. 100 bin dolar olarak verilmesi düşünülüyor.

Nasıl alacaksınız?

Firmaların bu kredilerden yararlanabilmesi için KOSGEB’e üye olmaları şart. Ayrıca hedeflerini belirleyip, kurumsal adım atmaları gerekiyor. KOSGEB desteğini kullansın ya da kullanmasın bütün üretici işletmeler, kayıtlarını yapmalı diyen İTO Meclis Üyesi Hacı Demir, ihtiyaç halinde firmaların krediye başvurma hakkı kazanabileceklerine dikkat çekti.

Kredi isteği tekrarlanabilecek

Sistemin bir başka iyi tarafı da kredi kullanan firmalara yeniden kullanma imkanı vermesi. Geri ödemesi yapıldıktan sonra tekrar kredi başvurusu yapabilecek. Krediye başvuracak firmalar öncelikle Odalar’ın süzgecinden geçecek. Kredi başvurusu yapan firmalar KOSGEB tarafından kategorize edilerek bir nevi derecelendirme notu verilecek. Uzmanlar işletmelerin güvenirliğini ölçecek. Firmaların ölçeği de göz önünde bulundurulacak.

KOBİ’lerin sorunu kaynak yetersizliği

* Ek istihdam yaratmakla ilgili yaşanan kaynak yetersizliği.

* Kapasite artırmak için makine tesisat alımındaki kaynak yetersizliği.

* Yerel yönetimlerin işletmeleri kent dışına kendi organize sanayi bölgesine çıkartma isteği nedeniyle ortaya çıkan taşınma maliyeti nedeniyle çekilen kaynak yetersizliği.

* Firmaların üretimleri ile ve diğer alanlardaki bilgisayar yazılımlarını yenileme ve geliştirmede çektikleri kaynak yetersizlikleri.

RÖPORTAJ: NALAN SÖYLEMEZ