Regaip Kandilinizi kutlar, hayırlara vesile olmasını dileriz. Regaip Kandili, İslam alemine ve bütün dünyaya barış ve dirlik getirsin.

PERPA Kooperatifi ve PERPA Ticaret Merkezi B Blok Yönetimi

Regaip Kandili Nedir?

Regaib, sözlükte “kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış” anlamındaki "ragībe"nin çoğuludur. Türk Dil Kurumu Sözlüğüne göre Arapçası Regaib olan sözcük Türkçeye Regaip olarak geçmiştir. Türkçede doğru kullanımı "Regaip Gecesi, Regaip Kandili" şeklindedir. Üç ayların birincisi demek olan Arapça "Receb" ayının Türkçede kullanımı ise "Recep Ayı" şeklindedir. 

Regaip Kandili, üç ayların manevi iklimine girildiğinin habercisidir.

Osmanlı Padişahı II. Selim döneminde (1566-1574) camiler aydınlatılıp minarelerde kandiller yakılarak kutlandığı için bu gecelere kandil geceleri denilmiştir. Bunlar Mevlid, Regaip, Mi‘rac, Berat ve Kadir geceleridir. Kaynak: Türkiye Diyanet Vakfı'nın İslam Ansiklopedisi

Regaip gecesi, Kur’an’da saygı gösterilmesi istenen ve hadislerde -gün belirtilmeden- oruç tutulması tavsiye edilen haram aylardan (el-Bakara 2/217; el-Mâide 5/2, 97; Ebû Dâvûd, “Ṣavm”, 55; İbn Mâce, “Ṣıyâm”, 43) recep ayında bulunmaktadır. 

Türkiye Diyanet Vakfı'nın İslam Ansiklopedisine göre Regaip Gecesi ile ilgili öne sürülen bazı rivayetler asılsızdır ve temel bir dayanağı yoktur (Hz. Peygamber’in Regaip gecesinde ana rahmine düştüğü, recep ayının ilk perşembe günü oruç tutup gecesinde Regaip namazı adıyla bir namaz kılmanın sevap olduğu ve bu gecenin birçok faziletinin bulunduğu yönündeki rivayetler)