Anafartalar Zaferinin 108. yılında Gazi Mareşal Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK, silah arkadaşları, gazilerimiz ve şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz. Çanakkale Geçilmez!

PERPA Kooperatifi ve PERPA Ticaret Merkezi B Blok Yönetimi

Anafartalar Zaferi nedir?

5 Ağustos 1915’ten Ağustos sonuna kadar, İtilaf Devletleri hem Seddülbahir hem de Arıburnu’nda başarılı olamayınca, Çanakkale Boğazı’nı ele geçirmek amacıyla harekete geçerler. İngiliz komutan General Hamilton, Türk Ordusu’nu çember içine alıp yok etmek için Anafartalar’da üçüncü bir cephe açmaya karar verir. Hedef, Conkbayırı ve Kocaçimentepe blokunu ele geçirerek buradan ilerleyip, Çanakkale Boğazı’na inerek hakim olmaktır. 

Tehlikeli durumu düzeltmek için Alman General Liman von Sanders, Osmanlının Kuzey Grubundaki 8 Tümenini iki alayla takviye ederek, Anafartalar grup Komutanı Mustafa Kemal’in emrine verir. Tümen karargahına 9-10 Ağustos gecesi gelen Grup Komutanı Mustafa Kemal Paşa, takviyeli 8. Tümeni 10 Ağustos sabahı karanlıkta, sadece süngü kullanarak hücuma geçirir. İngilizlere çok ağır kayıplar verdirilerek harekat başarılı olur. Daha sonra, savunma yapılabilecek ek arazinin ele geçirilmesi üzerine, ulaşılan bu ileri çizgide de destek ve güçlendirmeler yapılarak savunmaya geçilir. Böylece, diğer bölgelerde olduğu gibi Anafartalar Bölgesinde de savaş, boşaltmaya kadar, siper ve mevzi savaşına dönüşmüş olur.

Çanakkale Savaşları kara harekatıyla ilgili olarak belirtilmesi gereken önemli bir nokta, tüm bu çarpışmalar ve karşılıklı saldırılar sırasında, Türkler mertçe, dürüstçe ve kahramanca çarpışmış, insancıl meziyetlerini ve güçlü kişiliklerini sergilemişlerdir. İster Seddülbahir’de, ister Suvla’da ya da Anafartalar’da olsun durum aynıdır. Kızılhaç çadırları ve hastane gemileri, yaralı taşıyan botlar, ya da sedyeleri hedef alan atışlar yapılmamıştır. Tepeler Türklerin elinde olmasına ve olumlu doğa koşullarına karşın, düşman üzerinde zehirli gaz kullanılmamış, su kaynakları zehirlenmemiştir.

Kaynak için TIKLAYINIZ