Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Malazgirt Zaferi'nin 952. yılında Sultan Alparslan, gazilerimiz ve şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz.

PERPA Kooperatifi ve PERPA Ticaret Merkezi B Blok Yönetimi

Malazgirt Zaferi Nedir?

Malazgirt Meydan Muharebesi, 26 Ağustos 1071 tarihinde Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Alparslan ile Bizans İmparatorluğu hükümdarı Romen Diyojen arasında gerçekleşen muharebedir. Alparslan'ın kesin zaferi ile sonuçlanan bu muharebe, "Türklere Anadolu'nun kapılarını sonsuza dek açan son muharebe" olarak bilinir.

1060'lı yıllarda Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan’ın isteğiyle Türkler, bugünkü Ermenistan toprakları civarı ile Anadolu'ya doğru göç etmeye başladı. Buralarda şehirlere ve tarım alanlarına yerleştiler. 1070 yılında Türkler, Alparslan komutanlığında, günümüzde Muş'un bir ilçesi olan Malazgirt'te Manzikert (Bizans dilinde Malazgirt) ve Erciş kalelerini ele geçirdi. Daha sonra Türk ordusu Diyarbakır'ı aldı.

Alparslan, Türk akıncılarının Bizans şehirlerine akın düzenlemesine izin verdi. Türk akınlarından bıkan Bizanslılar, Türkleri Anadolu’dan kovmak için hazırlıklara başladı.

26 Ağustos Cuma sabahı Alparslan, Malazgirt ile Ahlat arasındaki Malazgirt Ovası'nda, kendi ordugahının 7–8 km uzağında, ovaya yayılmış durumdaki düşman birliklerini gördü. Savaşı önlemek için imparatora elçiler göndererek barış teklifinde bulundu. İmparator, Sultan'ın teklifini reddetti. 

Bizans ordusu, sayıca üstünlüğe sahip olduğu halde, Türkler geleneksel "Hilal Savaş Taktiğini" uygulayarak savaşı kazandı. Hilal taktiği uygulandığı sırada Bizans ordusunda paralı asker olarak bulunan Peçenek, Kıpçak ve Uz Türklerinin taraf değiştirmesi Bizans ordusunun yenilgisini hızlandırdı ve Bizans ordusunun büyük oranda telef olmasına neden oldu.   

Tüm dünya tarihi için büyük bir dönüm noktası niteliğinde olan bu savaş, zafer kazanan komutan Alparslan'ın, yenik İmparator Romen Diyojen ile antlaşma yapmasıyla son buldu. İmparatoru bağışlayan ve ona iyi davranan Sultan, antlaşmaya göre imparatoru serbest bıraktı. 

Sultan Alparslan fetih sonucunda "Size öyle bir vatan aldım ki; ebediyen sizin olacaktır" demiştir.

Yeni Bizans imparatoru VII. Mihail, Romen Diyojen'in imzaladığı antlaşmanın geçersiz olduğunu ilan etti. Bunu haber alan Alparslan, ordusuna ve Türk beylerine Anadolu'nun fethi emrini verdi. Bu emir doğrultusunda Türkler, Anadolu'yu fethe başladılar. Bu fetihler, sonu Haçlı Seferleri ve Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşuna varacak bir tarihi süreci başlattı.

Malazgirt Zaferi hakkında daha çok ayrıntı için TIKLAYINIZ

Malazgirt Meydan Muharebesi Anlatımı ve Hilal Taktiği Animasyonu için TIKLAYINIZ

Sultan Alparslan hakkında ayrıntılı bilgi için TIKLAYINIZ