Dünyada her yıl savaşlardakinden daha çok insan çalışırken ölüyor!

Uluslarası Çalışma Örgütü’ne (ILO) göre;

  • Her yıl 2 milyon 300 binden fazla kadın ve erkek çalışırken hayatını kaybediyor!
  • Çalışanlar yılda yaklaşık 337 milyon "kaza"ya maruz kalıyor ve 160 milyon kere çalışma nedenli hastalıklara yakalanıyor!
  • İşyerinde kullanılan toksik maddeler her yıl 440 bin işçiyi öldürüyor!
  • Her 15 saniyede bir, 1 işçi çalışırken ölüyor!
  • Her 15 saniyede bir, 160 işçi "iş kazası" geçiriyor!
  • Her gün 6 bin 300 işçi çalışırken ölüyor!

Ülkemizdeyse her gün ortalama 3 ila 8 işçi, "iş cinayetleri"nde hayatını kaybediyor! Üstelik bu tabloya istatistiklere girmeyen, meslek hastalığına yakalandığı için hayatını kaybedenler ve yaralananlar dâhil değil... 

Adalet Arayan İşçi Aileleri Kimdir?

Bizler, 2008 İstanbul Davutpaşa maytap atölyesinde, 2010 BEDAŞ’ta, 2011 Ankara Ostim-İvedik’te, 2011 Van Bayram Otel’de, 2012 İstanbulArka Sıradakiler dizi setinde, 2012 İstanbul Esenyurt Marmara Park AVMinşaatında, 2013 Zonguldak Kozlu maden ocağında, 2013 Milas-Güllük atık su terfi istasyonunda, 2013 İstanbul Esenyurt Doğa Hastanesi’nde meydana gelen "iş cinayetleri"nde hayatını kaybedenlerin Adalet Arayan İşçi Aileleri olarak bütün sorumluların yargılanması amacı için adalet mücadelemize devam ediyoruz.

Adalet mücadelemizi ceza yargılaması süreçlerini bizzat takip ederek, her ayın ilk pazar günü saat 13.00’te İstanbul Galatasaray meydanında Vicdan ve Adalet Nöbeti tutarak sürdürüyoruz. 3 yıldır, 28 Nisan’da bu günün “Anma ve Yas Günü” ilan edilmesi talebiyle etkinlikler düzenliyoruz.

Adalet mücadelemizi sürdürürken gördük ve anladık ki; işverenler tarafından işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik tedbirler alınsa ve denetimden sorumlu kurum ve kişiler görevlerini yerine getirmiş olsa yakınlarımız hayatta olacaklardı. Öngörülebilir ve önlenebilir olduğu için "İş kazası değil, iş cinayeti" diyoruz!

Neden 28 Nisan?

28 Nisan Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından 2001’de "Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü" ilan edildi. 2013 yılı itibariyle bu gün dünyada 30’u aşkın ülkede resmi olarak "Anma ve Yas Günü" kabul edilmiştir. Birçok ülkede de 28 Nisan’ın Anma ve Yas Günü ilan edilmesi için kampanyalar sürdürülmektedir. 

İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alındığı bir çalışma hayatını, geride kalan ve hala ekmeği için çalışan herkes için istiyoruz. Bu nedenle ülkemizde de 28 Nisan’ın ekmeğini kazanırken hayatını kaybedenler ve geride kalanlar için ANMA VE YAS GÜNÜ ilan edilmesini istiyoruz.

MUHATABI

T.C. Cumhurbaşkanlığı
T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
TBMM SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU
ve 8 muhatabı daha
TBMM BAŞKANLIĞI
Sayın Demir ÇELİK TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi
Sayın Ruhsar DEMİREL TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi
Sayın Kadir Gökmen ÖĞÜT TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi
Sayın Necdet ÜNÜVAR TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı
T.C. Başbakanlık
Sayın Dr. İrfan NEZİROĞLU TBMM Genel Sekreteri
Sayın Cemil ÇİÇEK TBMM Başkanı

 
Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) göre dünyada; her yıl 2 milyon 300 binden fazla kadın ve erkek çalışırken hayatını kaybediyor. Çalışanlar yılda yaklaşık 337 milyon kazaya maruz kalıyor ve 160 milyon kere çalışma nedenli hastalıklara yakalanıyor. İşyerinde kullanılan toksik maddeler her yıl 440 bin işçiyi öldürüyor. Sadece asbest kullanımına bağlı olarak her yıl hayatını kaybeden işçi sayısı 100 bin. Her 15 saniyede bir, 1 işçi çalışırken ölüyor. Her 15 saniyede bir, 160 işçi iş kazası geçiriyor. Her gün 6 bin 300 işçi çalışırken ölüyor.

Ülkemizde ise her gün ortalama 3 ila 8 işçi, "iş cinayetleri"nde hayatını kaybediyor. Üstelik bu tabloya istatistiklere girmeyen, meslek hastalığına yakalandığı için hayatını kaybedenler ve yaralananlar dâhil değil...

28 Nisan Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından 2001’de "Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü" ilan edildi. 2013 yılı itibariyle bu gün dünyada 30’u aşkın ülkede resmi olarak "Anma ve Yas Günü" kabul edilmiştir. Birçok ülkede de 28 Nisan’ın Anma ve Yas Günü ilan edilmesi için kampanyalar sürdürülmektedir.

Bütün bu nedenlerle, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alındığı bir çalışma hayatının gerçekleşmesine katkı ve kaybettiklerimize saygının bir gereği olarak ülkemizde de 28 Nisan’ın dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi Anma ve Yas Günü ilan edilmesini istiyorum.