Şişli Belediye Başkanlığı Mali Hizmetler Müdürlüğü’nden PERPA Ticaret Merkezi B Blok Yönetimine “ilan reklam vergisi” hakkında evrak gönderilmiştir.
Gönderilen belge;
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 12. Maddesi: “Belediye sınırları ile mücavir alanları içinde yapılan her türlü ilan ve reklam, ilan ve reklam vergisine tabidir” demektedir.
Buna göre Ticaret Merkezinizi içerisinde faaliyette bulunan tüm işletmelerin 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 13’üncü maddesine* istinaden 1 Ocak 2025-31 Ocak 2025 tarihleri arasında belediyemize başvuru yaparak, ilan ve reklam vergisi bildiriminde bulunmaları gerekmekte olup, süresinde beyan edilmeyen reklamlarla ilgili cezalı tarhiyat uygulanacağının üye iş yerlerine bildirilmesi hususunu rica ederim.
Dr. Eren YILDIZ GEYHAN
Belediye Başkanı adına
Başkan Yardımcısı
*Madde 13 – İlan ve Reklam Vergisinin mükellefi, yurt dışından gönderilen ilan ve reklamlar dahil olmak üzere, ilan ve reklamı kendi adına yapan veya yaptıran gerçek veya tüzel kişilerdir.
İlan ve reklam işlerini mutat meslek olarak ifa edenler, başkaları adına yaptıkları ilan ve reklamlara ait vergileri mükellefler adına ilgili belediyeye yatırmaktan sorumludurlar.
Ne anlama geliyor?
PERPA Ticaret Merkezi içerisinde bulunan her dükkanın içinde ve dış cephesinden görünen, madde 14 istisna ve muaflık kapsamında olmayan, her türlü ilan ve reklam, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereği ilan reklam vergisine dahildir.
Ne Yapacağım?
- Dükkanınızın içinin ve dış cephesinin (faaliyet gösterdiğiniz tüm alanın) fotoğrafını çekiniz. Işıklı ışıksız tanıtım tabelası, led ekran, pano, logo, ilan ve reklamlar fotoğraflarda gözükecektir.
- Söz konusu reklamların ölçüleri ve fotoğraflarıyla Şişli Belediyesi’ne gidiniz. Giriş katta bulunan Çevre Servisi’ne “ilan, reklam bildirimi yapacağım” deyiniz.
- Söz konusu işlemi yukarıda bize gönderilen belge gereği 1-31 Ocak 2025 tarihleri arasında yapınız. Şişli Belediyesi, bu süre içerisinde beyan edilmeyen reklamlarla ilgili cezalı ücretlendirmeye gidecektir.
- Mağdur olmamak için belediyeye reklamlarınızın ölçülerini tam bildirmeye özen gösteriniz. Ocak ayındaki belediyeye ibrazdan sonra kontrole gelen belediye ekipleri ölçüm yapmaktadır. Eksik belirtilen ölçüleri cezalı ücretlendirmektedirler.
- Ocak ayından sonra dükkanınıza yeni taktığınız tabela vs reklamın fatura kesim tarihi ile aynı günde belediyeye gidip reklamı ibraz ederseniz cezasız tutar üzerinden ödeme yapabilirsiniz. Ancak fatura tarihinden ibraz için bir gün dahi geçse cezalı tutar devreye girmektedir.
- Daha önceki ilan reklam vergisi ödemenizden sonra faaliyet alanınıza ilan, reklam eklemeleri yaptıysanız ayrıca belediye yetkilisine belirtiniz.
- Ocak ayında belediyeye ibraz edilmeyen ilan reklamlar için, ışıksız tabelanın 1 metrekaresi 100 TL, ışıklı tabelanın 1 metrekaresi 150 TL, led ekran ve led akan ekran 1 metrekaresi 5000 TL üzerinden cezai ücretlendirme yapılmaktadır.
- PERPA B Blok Yönetimi ortak alanlarına verilen reklamların ilan ve reklam vergisi müşterilere aittir.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu tam metin için TIKLAYINIZ
İstisna ve muaflıklar:
Madde 14 – Aşağıda sayılan ilan ve reklamlardan vergi alınmaz.
1. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu tarafından yayınlanan ve yapılan ilan ve reklamlar,
2. Her türlü gazete, dergi ve kitaplarda yapılan ilan ve reklamlar,
3. Gerçek kişilerin ikametgahlarının iç veya dış kapılarına konan ve kimliklerini gösteren levhalar,
4. İşletmelerin iştigal veya imal konusu maddelerinin ambalajları üzerinde bulunan ve kendi işlerine ait ilan ve reklamları ile ambalaj muhtevasından olan prospektüs ve tarifnameler,
5. Gerçek veya tüzel kişilere ait işyerlerinin içine veya dışına asılan iş sahibinin kimliği ile işin mahiyetini gösteren ve alanı 1/2 metrekareyi aşmayan ışıksız levhalar, (Alanı 1/2 metrekareyi aşan levhalar, aşan kısım üzerinden vergiye tabidir.)
6. Genel ve katma bütçeli idareler ile il özel idarelerinin, belediyelerin, köylerin ve bunların kuracakları birliklerin ve Posta - Telgraf - Telefon ve T.C. Devlet Demiryolları İşletmelerinin yapacakları her türlü ilan ve reklamlar,
7. Siyasi Partiler Kanununa göre, siyasi partilerin siyasi faaliyet sınırları içinde yapacakları ilan ve reklamlar,
8. Altıncı bentte yazılı idarelerle, kooperatifler ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları tarafından ülke ürünlerinin ve turizminin reklamını yapmak ve herhangi bir ticari ve sınai kuruluşa ait olmamak üzere hazırlanan her türlü levha ve afişlerle, aynı kuruluşlar tarafından Türkiye'deki ticaret, sanayi, tarım ve mesleki müesseselerinin isim ve ticaret unvanları ile ad ve adreslerini ihtiva etmek üzere yayınlanacak kitap, broşür, katalog ve dergiler,
9. Umumi mahallere reklam amacı ile konulacak sıra, bank ve benzeri gereçler üzerindeki ilan ve reklamlar,
10. Sinema ve tiyatroların kendi programlarına ilişkin olarak gösterinin yapıldığı binanın içinde ve dış yüzünde yaptıkları ilan ve reklamlar.
11. Türkiye’de gerçekleştirilen fuarların düzenlendiği iç alanlarda yapılan ilan ve reklamlar.
Tarife ve nispet:
Madde 15 – İlan ve Reklam Vergisi aşağıdaki tarifeye göre alınır.
(Değişik Tarife: 30/12/2004-5281/16 md.) |
Verginin Tutarı (YTL) |
|
En az |
En çok |
|
1. Dükkân, ticarî ve sınaî müessese ve serbest meslek erbabınca çeşitli yerlere asılan ve takılan her çeşit levha, yazı ve resim gibi tüm sabit ilân ve reklamların beher metrekaresinden yıllık olarak: |
20 |
100 |
2. Motorlu taşıt araçlarının içine veya dışına konulan ilân ve reklamların beher metrekaresinden yıllık olarak: |
8 |
40 |
3. Cadde, sokak ve yaya kaldırımları üzerine gerilen, binaların cephe ve yanlarına asılan bez veya sair maddeler vasıtasıyla yapılan geçici mahiyetteki ilân ve reklamların metrekaresinden haftalık olarak: |
2 |
10 |
4. Işıklı veya projeksiyonlu ilân ve reklamlardan her metrekare için yıllık olarak: |
30 |
150 |
5. İlân ve reklam amacıyla dağıtılan broşür, katalog, duvar ve cep takvimleri, biblolar veya benzerlerinin her biri için: |
0,01 |
0,25 |
6. Mahiyeti ne olursa olsun yapıştırılacak çeşitli afişler ve benzerlerinin beherinin metrekaresinden: |
0,02 |
0,50 |
Vergi tarifesinin uygulanmasında aşağıdaki esaslara uyulur:
a) Metrekare üzerinden yapılan hesaplamalarda, yarım metrekareye kadar olan kesirler yarım metrekareye, yarım metrekareyi aşanlar ise tam metrekareye tamamlanır.
b) Herhangi bir yüzeye yazılmak, takılmak veya çizilmek suretiyle yapılan ilan ve reklamlarda yazı ve resimlerin kapladığı alanın yüzölçümü esas alınır.
c) Çok cepheli ilan ve reklamlarda metrekare hesabı her cephe için ayrı ayrı nazara alınır,
d) Vergi tarifesinin 1, 2 ve 4‘üncü bentlerinde belirtilen ilan ve reklamların süresi 6 aydan; 3’üncü bendinde belirtilen ilan ve reklamın süresi 1 haftadan az olursa vergi miktarının yarısı alınır. 6 ayı geçen süreler 1 yıl, hafta kesirleri de tam hafta sayılır.
e) Vergi tarifesinin 5 ve 6’ncı bentlerinde yer alan ve çok nüsha olarak basılan ilan ve reklamlar üzerinde basımevinin ticari unvanı, adresi ve kaç nüsha olarak basıldığı ayrıca belirtilir.