- Panik Yapmayın

- 110 Yangın İhbar Hattını arayın. 

- 110 Yangın İhbar Hattı santral görevlisine hızlı ve anlaşılır biçimde verilecek bilgiler:

o Olay yerinin açık adresi
o Yapının hangi katının yandığı (bodrum, zemin, üst katlar)
o Yapıda mahsur kalanların olup olmadığı
o Yangının çıkış nedeni (gaz parlaması, patlama gibi)
o Ad, Soyad
o İhbarın verildiği telefon numarası

- Yangın ihbarları ücretsizdir. “Başkası arayıp ihbar etmiştir ben aramayayım” diye düşünmeyin. Siz de 110’u arayarak yangını ihbar edin.

- Dumandan, ısıdan ve alevlerden en az etkilenmek için diz üstünde yürüyerek ve sürünerek hareket edin. Ağız ve burnunuzu ıslak bez ya da mendille kapatarak nefes alın.

- Kıyafetiniz alev alırsa; yere yatıp yuvarlanın. Battaniye türü örtüler ile alevleri boğmaya çalışın.

- Vücudunuzda yanık varsa, hemen soğuk suya tutun.

- Kapalı odada yanma varsa yangın patlamasına sebep olmaması için kapıyı açmayın.

- Yangın, ilk müdahale yapılarak söndürülecek büyüklükte ise en yakındaki uygun yangın söndürme cihazı veya diğer sistemleri kullanılarak yangına müdahale edin.

- Değerli Perpalılar, PERPA B Blok ortak alanları yangın söndürme sprinkler sistemi ile korunmaktadır. PERPA B Blok yönetimi sprinkler sistemini Perpa B Blok dükkanlarının önüne kadar çekti. Dükkanınızı yangından korumak için mutlaka sprinkler sistemini dükkanınızın içine çekin. 

- Dükkanınızın ölçüsüne ve dükkanın içinde bulunan ekipmana göre uygun sayıda ve özelliklerde söndürme cihazını dükkanınızda bulundurun. Her an çıkabilecek yangına karşı yangın söndürme cihazlarının çalışır durumda olduğundan emin olun.

- Yangın ve diğer acil durumlarda neler yapılması gerektiği, söndürme tüpünün nasıl kullanılacağı gibi konularda gerekli olan eğitimleri mutlaka alın.

- Yangın müdahale edemeyeceğiniz kadar büyükse dükkanı terk ederken, hayati tehlikeniz yoksa, gaz vanalarını ve elektrik şalterini kapalı konuma getirin.

-   Önceden belirlediğiniz kıymetli eşyalarınızı acil durumlar için güvenli bir yere koyun ve beraberinizde tahliye edin.

- Dükkandan çıkmadan önce alev ve dumanın yayılmasını önlemek için kapı ve pencereleri kapatın.

- Tahliye sonrasında güvenli toplanma bölgesinde buluşun. Yoklamaya katılın. Dükkanda ya da binada mahsur kalan var ise tespiti için bu çok önemlidir.

- Binayı etkileyen bir yangın olması durumunda PERPA Ticaret Merkezi içerisinde bulunan yönlendirme panolarında da yer alan bina tahliye planına göre hareket edin. Bina görevlilerinin yönlendirmelerine uyun.

 

http://www.perpa.tv/is-yerinizde-yangin-cikarsa-ne-yapmalisiniz/