İranlı Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı (İSİAD), Türk İran Sanayici ve İş Adamları Derneği (TİSİAD) Başkanı, PERPA İranlı İş Adamları Platformu Başkanı Saeid Mohammad Jan, Nevruz Bayramını kutlamak için PERPA'da yemek düzenledi.

Kutlamaya PERPA Ticaret Merkezi B Blok ve PERPA Yapı Kooperatifi Başkanı Hacı DEMİR, PERPA A Blok Başkanı Hasan SEZGİN, Şişli Eski Kaymakamı Ali Fuat TÜRKEL, PERPA İranlı İş Adamları Platformu Üyesi iş insanları ve aileleri katıldı.

Nevruz kutlama yemeğinde İran Nevruz kutlamalarında kurulan geleneksel ritüel sofrası Heft Sin de yer aldı. İranlıların özenle kurduğu bu sofrada İran alfabesinde “S” harfiyle başlayan şu yedi madde bulunur. Bu 7 ürünün bereket ve uğur getireceğine inanılır.

 Sabzeh (سبزه) - bir tabakta büyüyen buğday, arpa, maş fasulyesi veya mercimek filizi - yeniden doğuşu simgeliyor
 Samanu (سمنو) - buğday tohumundan yapılan tatlı puding - refahı simgeliyor
 Senjed (سنجد) – kurutulmuş iğde Yabani Zeytin meyvesi – aşkı simgeliyor
 Seer (سیر) – sarımsak – ilacı ve sağlığı simgeleyen
 Seeb (سیب) – elma – güzelliği simgeleyen
 Somāq (سماق) - sumak meyvesi - güneşin doğuşunu (rengini) simgeleyen
 Serkeh (سرکه) – sirke – yaşlılığı ve sabrı simgeliyor

Nevruz kutlaması İran halkı arasında devam eden önemli ve en büyük geleneklerden biridir. İran’da bir bayram olarak kabul edilen ve 21 Mart’a denk gelen Nevruz, Ferverdin ayının birinci günü ile ilkbahar sevincinin göstergesidir.

Nevruz, Farsça yeni (nev) ile gün (ruz) sözcüklerinden oluşmuş birleşik bir isimdir. Yılbaşının ilk gününe, yeni gün anlamında “Nevroz” veya “Nevruz” denmiştir. Nevruz, toprak altındaki canlıların uykudan uyanışı, dirilişi ve kısaca baharla buluşmalarını sağlayan kutsal bir gündür.

Daha çok ayrıntı için TIKLAYINIZ