Kahraman itfaiyecilerimizin İtfaiyeciler Haftasını kutluyor, görevleri uğruna canlarını kaybeden itfaiyecilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.

PERPA Kooperatifi ve PERPA Ticaret Merkezi B Blok Yönetimi

İtfaiyeciler Haftası nedir?

İtfaiye Haftası’nda amaç; itfaiye hizmetlerinin ne olduğunu halkımıza anlatmak, yangın güvenlik önlemlerinin önemi konusunda halkımızı aydınlatmak ve yangından korunma şekillerini açıklamaktır. Bir şehrin itfaiyesi ne kadar iyi olursa olsun, itfaiyenin başarısı, halkımızın aldığı yangın güvenlik önlemlerine ve yangından korunma konusundaki bilgi seviyesine bağlıdır. Türk İtfaiyesi, yüzlerce ülkenin olduğundan daha köklü ve şerefli bir geçmişe sahiptir.

İstanbul'da tarihi ahşap binalar çok olduğu için büyük yangınlar sürekli gerçekleşmiştir. Şehrin nüfusu her geçen gün artmış, şehir yavaş yavaş büyümüş, sokaklar ve meydanlar yeni yapılar dolayısıyla küçülmüş ve yangın tehlikesi daha da çoğalmıştır. Ateş facialarına karşı ilk koruyucu tedbir, ancak 18. yüzyılın ortalarına doğru Lâle Devrinin padişahı III. Sultan Ahmet'in büyük Veziri Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yeniçeri asker ocağına bağlı bir tulumbacı ocağı kurulmasıyla alındı. Ondan evvel geçen iki yüz yetmiş yıl boyunca yangınlar, semt semt asayiş ve inzibatı için kurulmuş yeniçeri kolluları “Karakollar” neferleri ile halk tarafından söndürüldü.

İstanbul’da 26 Eylül 1874 tarihinde 4 taburlu bir İtfaiye Alayı kuruldu. Geçen zaman içinde yangın söndürme işinin Askeri olmaktan ziyade belediyeye ait bir vazife olduğu karara bağlandı. Vazifenin belediyelere devrine Hükümetçe onaylandı. Bir teşkilat kurması için Bakanlar Kurulu kararı ile İstanbul Belediyesine 24.6.1923 tarihinden itibaren 3 aylık bir süre verildi.

Türk İtfaiyesi’nin kuruluşu, 1714 olarak kabul edilmektedir. Bugünkü belediyelere bağlı Cumhuriyet İtfaiyeleri ise, 25 Eylül 1923 tarihinde oluşturuldu. Bu nedenle itfaiyeciler kutlama haftası olarak Cumhuriyet İtfaiyesi’nin kuruluş tarihi esas alındı. Cumhuriyet itfaiyesinin kurulduğu tarihten itibaren Eylül ayının son haftası “İtfaiye Haftası” olarak kabul ediliyor ve kutlanıyor.

Daha çok tarihi ayrıntı için TIKLAYINIZ

Acil durumlarda 112 Acil Hattını Arayınız!

İstanbul İtfaiyesi internet sayfasına gitmek için TIKLAYINIZ

PERPAMIZI YANGINDAN KORUMAK İÇİN PERPA B Blok Kat Maliklerinin Dükkanlarında
Alması Gereken Tedbirler ve Yapılması Gerekenler

-    Her 100 m2 alan için 1 adet (6 kg) olacak şekilde, dükkanınıza yangın tüpleri yerleştirmeniz yönetmeliğe göre yasal zorunluluktur.
-    PERPA B Blok yangın söndürme sprinkler sistemini dükkanınızın içine çektirmeniz yönetmeliğe göre yasal zorunluluktur.
-    PERPA B Blok yangın algılama ve ihbar sistemini dükkanınızın içine uzatıp ana sisteme bağlatmanız yönetmeliğe göre yasal zorunluluktur.
-    PERPA’da çıkmış olan yangınların hepsi dükkan içlerinde elektrik tesisatının eski olması nedeniyle gerçekleşti. Lütfen Elektrik Mühendisleri Odasından onaylı, günümüz teknolojisi ile uyumlu olarak elektrik tesisatınızı yenileyiniz.

Daha çok ayrıntı için TIKLAYINIZ

PERPA B BLOK FİRMALARI İÇİN İŞ YERİ RUHSAT ALIM REHBERİ için TIKLAYINIZ