Haberin videosunu izlemek için TIKLAYINIZ

Değerli Perpalılar,
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunca yapılan doğalgaz fiyat artışları İGDAŞ faturalarımıza yansımaktadır.  

Enerji Verimliliği Yasası gereği Perpa’nın merkezi ısıtma-soğutma sistemi kullanma zorunluluğu vardır. Merkezi kullanım tek bir abone gibi görünmemize neden olmaktadır. 2 bin 500 birim tek bir abone gibi değerlendirildiğinden yıllık 300 bin metreküp gaz tüketimini geçiyoruz. Sanki bir fabrika, bir elektrik üretim tesisiymişiz gibi BOTAŞ gaz tüketim tarife 2’ye dahil ediliyoruz.

Kademe 2’ye göre m3 başına 15,83 TL’den değerlendiriliyoruz. Ancak BOTAŞ ile doğalgaz alım satım sözleşmesi imzalamış serbest tüketicilere uygulanan doğal gaz toptan satış fiyat tarifesine göre bu fiyat, tüketimimizin sadece yüzde 60’ı için geçerlidir. BOTAŞ, tüketimimizin yüzde 40’ı için söz konusu tutarın yaklaşık 1.5 katı fiyat uygulamaktadır.

 

PERPA B Blok için hazırladığımız enerji fiyatı artış tablomuza bakıldığında, Ekim 2021’de m3 başına ödediğimiz fiyat 3,35 TL iken fiyatın hızla arttığı görülmektedir.

Ekim 2022’ye gelindiğinde tüketimimizin yüzde 60’ı 15,83 TL üzerinden değerlendirilecek iken, yüzde 40’ı bu birim fiyatın yaklaşık 1.5 katı olacaktır. Aslında ödeyeceğimiz birim fiyat 15,83 değil 22,42 TL’dir.

PERPA Ticaret Merkezi B Blok Başkanı Hacı DEMİR ve Yönetim Kurulu üyelerimiz BOTAŞ’a dilekçe yazarak PERPA’ya uygulanan doğalgaz kademelendirmesinin ve tarifesinin yeniden düzenlenmesini talep ettiler.

BOTAŞ’a sunulan dilekçede yer alan talep şu şekildedir: 

“BOTAŞ ve İGDAŞ'ın artan enerji maliyetleri nedeniyle kullanım ve ücretlendirmede kademeli ücret tarifesine geçmesi sebebiyle Perpa Ticaret merkezinde faaliyet gösteren esnaf oldukça yüksek ücretlerle karşı karşıya kalmıştır.

Perpa Ticaret Merkezinde üretim yapılmadığını, merkezi sistem üzerinden gaz kullanan Ticaret Merkezimizde esnafımızın tamamıyla ısıtma amaçlı gaz kullandığını, B Blok bölümünde ısı pay ölçer sistemi üzerinden her bir bağımsız bölüm iş yerinin paylaşımdan üzerlerine düşen tutarları ödediğini göz önünde bulundurarak, Ticaret Merkezimizde de bağımsız abonelere uygulanan fiyat tarifesinin uygulanmasını, bağımsız abonelere uygulanan fiyat tarifesinin de Ticaret Merkezimiz için 01.01.2022 tarihinden geçerli olmak üzere uygulanmasını 2022 yılı başından bu yana yüksek tarife üzerinden yaptığımız ödemelerin ise gelecek ay faturalarından mahsup edilmek suretiyle Ticaret Merkezi esnafımızın yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesini, Enerji verimliliği Kanunu ve yönetmelik hükümlerine uymak zorunda olan bizler gibi merkezi sistem abonelerinin kanun hükümlerine uymaktan dolayı cezalandırılmamasını, Organize Sanayi bölgeleri ile yüksek tüketim yapan ekmek fırınlarına yapılan uygulama gibi özel düzenlemeler yapılarak alternatif çözüm yolları geliştirilmesini ve bu konularda çalışmalar yapılarak bizlere destek verilmesini arz ve talep ediyoruz”

PERPA Ticaret Merkezi B Blok Yönetim Kurulu Başkanı Hacı DEMİR ve yönetim kurulu üyeleri Ankara’ya giderek BOTAŞ yetkilileri ile görüşme gerçekleştirecektir.