Yıllarca iş yapıp yapmayacağı tartışılan Perpa, bugün İstanbul'un en büyük KOBİ merkezi olarak ticari faaliyetini sürdürmekten memnun gözüküyor.
 
Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Perpa'da işler iyi gidiyor

Yıllarca iş yapıp yapmayacağı tartışılan Perpa, bugün İstanbul'un en büyük KOBİ merkezi olarak ticari faaliyetini sürdürmekten memnun gözüküyor.
Açıkçası Perpa'ya giderken sorunlarla boğuşan bir esnaf kitlesi ile karşı karşıya kalacağımı düşünmüştüm. Fakat hiç de öyle çıkmadı. KOBİ çatısı olarak kendilerini anlatan Perpa esnafı işlerin iyi gittiğinin, Türkiye ekonomisine güven gelmesi ile birlikte işlerin iyice açıldığının altını çiziyor.
Perpa projesinin mimarı Bedrettin Dalan'dır. Dalan'ın başkan olduğu 1984 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi şehrin ulaşım sorununu çözmek için neşteri Perşembe Pazarı'ndan vurmayı hedefledi ve Perşembe Pazarı'nda ticari faaliyetlerini sürdüren çoğunluğu hırdavat, makine aksamı, elektrik, cıvata, rulman üretici ve satıcılarını örgütleyip Perpa kooperatifini kurdurdu. Daha sonra belediyeden aldıkları arsa karşılığı yüzde 45 hisse vererek, bugünkü Perpa'nın temeli 1986 yılında atıldı. Üç yıllık kısa bir zaman içerisinde bitirerek 1989 yılında açıldı. Ancak Perpa esnafını bundan sonra sorunlar bekliyordu.
1989 yılında yapılan mahalli idareler seçiminde Bedrettin Dalan kaybetmiş, Nurettin Sözen Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiştir.
Sözen, belediyeye ait yüzde 45 hisseyi ne satar, ne de kiraya verir. Böyle olunca da koca Perpa İş Merkezi bir ölü şehir oluverir. Perpa'da dükkanını açan esnaf perişanları oynar. Çünkü Perpa bir hayalet şehri oluvermiştir.
Perpa'nın geleceği tartışılırken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını Sözen kaybeder, yerine bugün Başbakan olan Erdoğan seçilir. Erdoğan Perpa'yı canlandırmak ve şehir içi ulaşımına çözüm getirmek için belediyeye ait yüzde 45'lik bölümü de satışa çıkararak, bugünkü modern ve her türlü ihtiyaca cevap veren Perpa'yı İstanbullular'ın hizmetine sokar.
Perpa Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yümlü, Perpa esnafının yüzünün güldüğünü, 50 ilin ticari hayatından daha büyük kapasiteye sahip Perpa'nın doluluk oranının yüzde 90'lara çıkmasıyla toptan ve perakende ticaretin yanında hizmet sektörünü (muhasebeci, avukat, noter ve restoranlar) de bünyesine katarak İstanbullulara hizmet verdiklerini söylerken mutluluğunu gizleyemiyordu. Yümlü, kalan yüzde 10'luk bölümün ise, o tarihte ihtiyacı olmadığı halde bir kenarda bulunsun diye bazı zenginlerin aldıkları dükkanlardır. Bunların da hem satış fiyatının, hem de kiralarının talep nedeniyle çok yükseldiğini söylüyor.
Perpa esnafı bu gelişmelerden memnun olurken bazı sıkıntılarını da dile getirdi.
Özellikle İstanbul halkına kendilerini iyi tanıtamadıklarını ve medyanın da bu aydınlatıcı bilgiyi veremediğini söylüyorlar. E5 ile Piyalepaşa tarafından da yol açılmasını istiyorlar. Otoparkı büyütüp bu konudaki sıkıntıları gidermek istediklerini, ancak arsa ortağı olan belediye ile bu konuda uzlaşamadıklarının altını çiziyorlar.
Perpa Yönetimi, belediye ile olan sözleşmenin feshedilmesi ve kalan ortak alanların otopark olmasını arzu ediyor. Bu konuyu henüz Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a iletmediklerini, Topbaş'ın da Erdoğan gibi kendilerine yardımcı olabileceği konusunda umutlu olduklarını dile getiriyorlar.
Perpa Yönetimi hazmedemediği bir başka konuyu gündeme getirdi. Perşembe Pazarı'ndan bir grubun hala orada faaliyet gösterdiğinin ve Beyoğlu Belediyesi'nin onlara ses çıkarmadığının sitemini de yaptılar. Oysa gerek Perşembe Pazarı, gerekse Eminönü'nün tamamen bu işlerden arındırılıp, o bölgenin bir turizm bölgesi olmasını arzu ediyorlar.
Perpa esnafı ile yaptığımız görüşmede, ülke ekonomisi üzerinde de görüşlerini almaya çalıştık. Henüz tam olmamakla birlikte ekonominin gidişatının iyi olduğunu, insanlara güven geldiğini, dolayısıyla bir kenara ayırabildikleri tasarruflarını artık rahatlıkla sermayelerine ekleyebildiklerinin altını çiziyordu.
Perpa'da 9000 vergi mükellefi olduğunu, İstanbul'da ödenen verginin yüzde 18'inin de Perpa esnafından sağladığını belirten Perpa Yönetimi, geçen yıl vergi denetiminde bir terör havası olduğunu bu yıl da bunu yaşamak istemediklerini dile getirdiler.
Perpa esnafı, yapılan vergi düzenlemesinin adil olmadığını, üst gelir grubunda düzelmenin olduğunu, oysa düşük gelir grubunda sıkıntı olduğunu belirttiler.
Sonuç olarak Perpa'da işler iyi gidiyor. Bütün dükkanlar ciddi anlamda hem toptan hem de perakende satışlardan memnun, İstanbullular için Perpa'nın bir fırsat olduğunu belirtmek gerekir.