Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin kalbi Ankara'nın başkent oluşunun 100. yılında Cumhuriyetimizin kurucusu, ilk Cumhurbaşkanımız Başkomutan Gazi Mareşal Mustafa Kemal ATATÜRK, silah arkadaşları, şehitlerimiz ve gazilerimizi minnet ve saygıyla anıyoruz.

PERPA Kooperatifi ve PERPA Ticaret Merkezi B Blok Yönetimi

Ankara Nasıl Başkent Oldu?

Mustafa Kemal Paşa, Heyet-i Temsiliye ile birlikte 27 Aralık 1919'da Ankara’ya geldi; jeopolitik, stratejik ve coğrafi konumu sebebiyle burayı Millî Mücadele’nin sevk ve idare merkezi olarak seçildi. Ankara; Kurtuluş Savaşı boyunca stratejik kararların alındığı, milletimizin yazgısının şekillendiği bir karargah oldu.

Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasından sonra İtilâf Devletleri'nin askerleri İstanbul'dan çekildiler. İstanbul'un işgalden kurtulması ile yeni devletin başkentinin neresi olacağı tartışılmaya başlandı. Bazı kişiler İstanbul'un başkent yapılmasını istiyorlardı. Ancak meclisin Ankara'da açılması, buraya fiilen hükümet merkezi olma niteliği kazandırmıştı. Ayrıca Ankara, Türkiye'nin merkezinde, askerî ve coğrafî özellikleriyle başkent olabilecek konumdaydı. İsmet Paşa (İnönü), bir kanun teklifi hazırlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sundu. "Türkiye Devleti'nin başkenti Ankara'dır" şeklindeki bir maddelik kanun teklifi 13 Ekim 1923'te kabul edildi. Kanunun yürürlüğe girmesiyle Ankara yeni Türk devletinin başkenti oldu.

Ankara’nın başkent oluşu tarihî bir tekâmül sürecidir. Ankara halkının Millî Mücadele’ye verdiği destek, Gazi Mustafa Kemal ile Heyet-i Temsiliye’ye gösterdiği ilgi ve oluşan Kuvâ-yı Milliye ruhunun bu sürece etkisi büyüktür.

Ankara, binlerce yıllık devlet mirasımızın temsilcisi olarak milletimizin barışçıl, aydınlık ve çağdaş medeniyet hedefindeki en büyük güvencesidir.

Daha çok ayrıntı için TIKLAYINIZ