Hicri Yılbaşı, Muharrem Ayı ve Aşure Günü Tüm Dünyaya Barış, Kardeşlik, Bereket Getirsin.

Hz. İmam Hüseyin (AS) ve Kerbela Şehitleri için Tutulan Yas-ı Matem'de Niyet Eden Tüm Canların Oruçlarının Hak Katında Kabul Olmasını Dileriz.

PERPA Ticaret Merkezi B Blok ve PERPA Kooperatifi Yönetimi

Hicri Yılbaşı ve Muharrem Ayı Nedir?

Muharrem ayı, Hicri takvime göre yılın birinci ayı kabul edilir. Aşure günü ise Muharrem ayının onuncu günüdür.

Hicri takvim, hicreti (Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye göç etmesi) başlangıç olarak alan takvimdir. 

İslam Peygamberi Hz. Muhammed (SAV)'ın torunu Hz. Hüseyin ile aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 73 kişilik takipçi kervanın 10 Muharrem 61’de (10 Ekim 680) Kerbelâ’da (bugünkü Irak sınırları içinde kalıyor) Emevi Halifesi I. Yezid tarafından şehit edilmesi sonucunda muharrem ayı Şii geleneğinde bir matem günü olmuştur. Sünniler de bu günleri ibadet yaparak ve Mevlid okutarak geçirirler.  

Kerbela Olayı Nedir?

I. Muaviye (İslam Devleti'nin Hz. Ali'den sonraki halifesi ve Emevi Hanedanı'nın kurucusu) tarafından halife tayin edilen I. Yezid, Hz. Hüseyin’in kendisine biat etmesini, reddederse öldürülmesini emir verir. Hz. Hüseyin bunu kabul etmez, halifeliğin kendisine düştüğünü söyler. Yezid, Hz. Hüseyin'i Kufe’ye davet eder, halife olarak Hz. Hüseyin'i tanıyacağını bildirir. Hz. Hüseyin Kufe'ye doğru yola çıkar. Yezit, Kerbela Çölünde, Hz. Hüseyin ve 73 kişilik kervanını ordusuyla kuşatır, onları aç susuz bırakır sonra da hepsini katleder.

Anadolu’daki Alevî-Bektaşî geleneğinde muharrem ayının özel bir yeri vardır. Hz. Hüseyin (AS) ile diğer Kerbela şehitlerinin yas-ı matemi için bu ayın ilk on veya on iki gününde oruç tutulur. Orucun ardından Aşure Günü yapılır. 12 değişik malzemeden oluşan aşure yenilir ve dağıtılır. Kerbela'da kuşatılarak aç ve susuz bırakılan Hz. Hüseyin ve  kervanı, yanlarında getirdikleri yiyecekleri birleştirerek aş yapıp yerler. Aşure gününde yenen aşure Kerbela'da çekilen sıkıntıyı ve acıyı anmak için yapılır. 

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisinde Muharrem ayını okumak için TIKLAYINIZ

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisinde Kerbela Olayını okumak için TIKLAYINIZ