Kutlama videosunu izlemek için TIKLAYINIZ

Hoşgeldin Ya Şehr-i Ramazan!

Ramazan ayının İslam alemine ve bütün insanlığa barış, sevgi, bereket, sağlık, huzur getirmesini dileriz.

PERPA Ticaret Merkezi B Blok ve PERPA Yapı Kooperatifi Yönetimi

Ramazan Ayı Nedir?

Kur’ân-ı Kerîm’de adı geçen ve değerine vurgu yapılan yegâne ay ramazan ayıdır. Orucun farz kılındığını bildiren âyetlerin hemen ardından ramazanın insanlara doğru yolu gösteren ve hakkı bâtıldan ayıran Kur’an’ın indirildiği ay olduğu belirtilir ve bu aya ulaşanların oruç tutması emredilir (el-Bakara 2/185).

Ramazan, müslümanlarca sabır, ibadet, rahmet, bağışlama ve bereket ayı olarak kabul edilir, büyük bir coşku ve heyecanla karşılanır. 

Kur’ân-ı Kerîm bu ayda indirilmeye başlanmış olup âyet ve hadislerde bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen (el-Kadr 97/3; Nesâî, “Ṣıyâm”, 5) Kadir gecesi de bu ayın içindedir. Bir âyette Kur’an’ın ramazan ayında, bir başka âyette mübarek bir gecede, bir diğerinde Kadir gecesinde inmeye başladığı haber verilir (el-Bakara 2/185; ed-Duhân 44/1-3; el-Kadr 97/1).

İslâm’ın beş şartından biri olan oruç bu ayda tutulur (el-Bakara 2/183-185; Buhârî, “Ṣavm”, 1; Müslim, “Îmân”, 8, 9). Teravih namazı bu aya mahsus ibadetlerdendir. 

Hz. Peygamber, inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek kılan kişinin geçmiş günahlarının bağışlanacağını bildirir ve kendisi de bizzat teravih namazı kılarak ümmeti için sünnet olduğunu gösterir (Buhârî, “Ṣalâtü’t-terâvîḥ”, 1; Müslim, “Müsâfirîn”, 173-178).

Daha çok bilgi için Türkiye Diyanet Vakfı'nın İslam Ansiklopedisini ziyaret ediniz. TIKLAYINIZ