PERPA Ticaret Merkezi Nerede?

PERPA Ticaret Merkezi’ni hayatımızın bir noktasında mutlaka duymuşuzdur. PERPA nedir? PERPA nerededir? Düşünüp hiç araştırma fırsatınız oldu mu?

Bir tanıdığımızın iş yaptığı yerdir mesela.

Amcaoğlu çok aradığı bir ürünü PERPA’da bulduğunu söylemiştir.

Alışveriş sitesinde sürekli alışveriş yaptığımız firmanın adresinde PERPA yazar.

Metrobüste giderken “Darülaceze PERPA” durak anonsunu duyduğumuzda “o ne?” diye kendimize sormuş olabiliriz.

Ya da PERPA Ticaret Merkezi’nin dev binasını uzaktan görmüşüzdür. “Ne büyük bina. Ne ki bu?” diye kendimize sormuşuzdur.

Yeni tanıştığımız bir kişi “PERPA’da çalışıyorum” demiştir belki. Defalarca duyduğumuz ancak hayatın koşuşturmasında ne olduğuyla ilgilenme fırsatı bulamadığımız PERPA hakkında bilgi edinme zamanı gelmiştir. “O büyük bina mı?” diye sorarak başlarız. PERPA’yı tek bir firma sanıyor da olabiliriz. “PERPA yerli bir firma mı? Ne satıyorsunuz?” diyebiliriz mesela. Oysa PERPA 80’den fazla sektörden 5bin firmayı barındıran bir yapı.

“PERPA Hangi Semtte?” “PERPA Hangi Sokakta?” “PERPA Posta Kodu Nedir?” ve benzeri birçok soru Google’a bolca sorulan sorular.

PERPA Ticaret Merkezi, Okmeydanı Şişli’de bulunuyor.

PERPA’nın açık adresi: Halil Rıfat Paşa Mahallesi, Yüzer Havuz Sokak No: 1 Şişli İstanbul  

PERPA’nın posta kodu: 34384

Şişli'nin postakodu ise 34360'dır. PERPA'ya gönderi yapacaksanız ya da adres verecekseniz PERPA'nın posta kodu olan 34384'ü yazdığınızdan ya da seçtiğinizden emin olunuz.

PERPA Ticaret Merkezi iletişim bilgileri için TIKLAYIN

“PERPA neden Okmeydanı Şişli’de inşa edildi?” “PERPA neden Şişli’de?” diye hiç düşündünüz mü?

PERPA gibi büyük devasa bir binanın Şişli’de şehrin göbeğinde ne işi var? Bir ticaret merkezi yani PERPA neden şehrin dışına değil de şehrin ortasına yapıldı?

PERPA Ticaret Merkezi’nin kuruluşu çoğu kişinin bilmediği bir başarı hikayesidir.

Ticarete gönül vermiş, ahilik geleneği ile yetişmiş, memleket sevdalısı bir grup dürüst esnafın kooperatifleşerek kurduğu PERPA “kooperatifçiliğin yüz akı” olarak kabul edilir.

PERPA Kooperatifi Kurucular Kurulu kimdir? TIKLAYIN

“Kooperatifçiliğin yüz akı PERPA” tanımlaması PERPA’nın kurulduğu dönemde dönemin başbakanı olan merhum Turgut Özal tarafından söylenmişti. Turgut Özal PERPA’yı çok severdi. Kurulum yıllarında ve sonrasında PERPA’yı ziyaret etmişti.

Sadece Özal değil birçok siyasi, devlet adamları, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri PERPA’yı ziyaret etmiş ve beğenilerini her zaman dile getirmiştir.

Bu durum bugün de böyledir.

PERPA’yı kimler ziyaret etti? PERPA fotoğraf galerisine gitmek için TIKLAYIN

“PERPA Ticaret Merkezi’nin kuruluşu bir başarı hikayesidir” dedik. Neden?

1980’li yıllarda Perşembe Pazarının kaldırılmasına karar verildi. Karaköy Limanı, Perşembe Pazarı turistik bölge olacaktı. Perşembe Pazarındaki dükkanlar yıkılmaya başladı. Dükkanı yıkılan esnaf bir araya gelerek PERPA (Perşembe Pazarı) Kooperatifini kurdu. PERPA Kooperatifi Kurucular Kurulu, PERPA Ticaret Merkezi’ni kurmak için belediyeyle görüşmeye gitti. O dönemde kurulan ticaret merkezleri şehrin dışına taşınıyordu. Ticaret merkezi kurmak isteyen esnaflar yer istediğinde kendilerine şehrin dışında alanlar gösteriliyordu. PERPA esnafı kendisine gösterilen şehir dışı alanı istemedi.

PERPA esnafı, ticaret merkezini kurmak için neden şehrin içinde bir alan istedi?

Bunun birçok nedeni var. En önemli nedenini PERPA’yı ziyaret ettiyseniz biliyorsunuzdur. Perşembe Pazarı ve geleneksel esnaf ruhunu korumak.

Özellikle hırdavatçıların bulunduğu 8. katta yani giriş katında esnafın ürünlerini dükkanının önünde sergilediğini, esnafın kapısının önünde müşterilerini ağırladığını görürsünüz.

PERPA B Blok 8. kat girişi PERPA’nın ruhunu yansıtır. Çünkü orijinal Perşembe Pazarı hırdavatçı esnaf yani PERPA Ticaret Merkezi’ni kuran esnaf bu katta yoğunluk gösterir. (Ayrıca 2. ve 5. katlarda daha büyük ve depolu dükkanları tercih eden (büyük ve orta kobi) Perpalı hırdavatçılar da vardır) PERPA geleneksel ve modern ticaretin başarıyla iç içe geçtiği bir merkezdir. 

PERPA esnafı işte bu çarşı kültürünü Perşembe Pazarı geleneğini bırakmak istemedi. Şehrin dışına kurulu bir ticaret merkezini kaç kişi ziyaret edecekti? Müşteriler elleri ceplerinde metrobüse binip “bir de PERPA’dan bakalım. PERPA’da ne ararsak zaten buluruz” diyemeyeceklerdi.

Perşembe Pazarı kültürü ve ahilik geleneği sürdürülemeyecek unutulup gidecekti.

PERPA Kurucular Kurulu şehrin dışına gitmemek için direnince İstanbul Belediyesi “Yer yok, size nereyi vereceğiz? O zaman siz araştırın bize öneri getirin” dedi. Kurucular Kurulu İstanbul’un altını üstüne getirdi. Her yere baktı ve Şişli’de geniş bir arsa keşfetti. Arsa hem kentin göbeğinde hem de iki ana yol hattına bağlantılı bir bölgedeydi. Kurucular Kurulu bu arsayı İstanbul Belediyesinden istedi. Perpalılar bütün arsayı satın alacak güçte değildi. İstanbul Belediyesine ortaklık teklif ettiler. Belediye, bu arsaya yapılacak bir ticaret merkezinin gelecekte nasıl değerli bir yer haline geleceğini ve İstanbul’a sağlayacağı istihdam gücünü görerek kabul etti. PERPA Yapı Kooperatifinin arsanın üzerine ticaret merkezini inşa etmesi, merkezin yüzde 55’inin PERPA Kooperatifine, yüzde 45’inin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait olması konusunda anlaşmaya varıldı. PERPA Kooperatifi, 1989 yılında 34 aylık bir inşaatın ardından devasa PERPA Ticaret Merkezi projesini tamamladı.

PERPA Ticaret Merkezi tarihi ve kuruluşuna ait daha fazla bilgi için TIKLAYINIZ

Bugün şehrin göbeğindeki PERPA Ticaret Merkezi’nden 25bin İstanbullu ekmek yiyor. Günde 40bin kişi PERPA’yı ziyaret ediyor.

Kolay ulaşım sayesinde ziyaretçiler toplu taşımayla, özel araçlarla geliyorlar. Toptan ve perakende alım seçeneklerinden yararlanıyorlar. Sıcak, soğuk hava, yağmur, çamur, kardan etkilenmiyorlar. PERPA’dan market, manav alışverişlerini yapıyor, restoranlarda yemek yiyor, kafelerinde çay içiyorlar. Kuaför, manikür, terzi, kuru temizleme, kargo, banka, sigorta, muhasebe, avukat, noter, ticaret sicili işlerini hallediyorlar. Ve bunların hepsini aynı çatı altında yapabiliyorlar. En son PERPA’nın yeşil bahçesinde bir süre dinlenip bütün işlerini halletmiş olarak ayrılıyorlar.

PERPA’nın hemen yanında bulunan Darülaceze’de yaşayan yaşlı komşularımız bile gezmek, esnafla sohbet etmek ve bahçesinde dinlenmek için PERPA’ya geliyorlar.

Çevre okullarda okuyan gençler staj için PERPA firmalarını tercih ediyor. Sadece meslek değil ahilik geleneğini de esnaftan öğreniyorlar.

Perşembe Pazarı ruhu ve Türk esnaf kültürü gelecek kuşaklara aktarılarak varlığını sürdürmeye devam ediyor.

Siz hala PERPA Ticaret Merkezi’ni ziyaret etmediniz mi? Dünyanın hiçbir yerinde bulamayacağınız bu deneyimi yaşamak için sizi PERPA’ya bekliyoruz.