İstiklal madalyası sahibi Kahramanmaraş'ın kurtuluşunun 104. yılı kutlu olsun! Başta Başkomutan Gazi Mareşal Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere bütün gazi ve şehitlerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz.

PERPA Kooperatifi ve PERPA Ticaret Merkezi B Blok Yönetimi

Maraş'ın Kurtuluşu

Osmanlı İmparatorluğu I. Dünya Savaşı'nda yenilince 30 Ekim 1918'de Mondros Mütarekesi imzalandı.  Anadolu'nun birçok yeri gibi Maraş da işgal altına girdi. 

Şehri kuşatan Fransızlar, 27 Kasım 1919'da Maraş Kalesindeki Türk Bayrağını indirdi. Fransızların şehrin kalesindeki Türk Bayrağı'nı indirmeleri, suçsuz kişileri öldürmeleri, Maraş ileri gelenlerini tutuklamaları tepkileri artırdı. Ulu Cami İmamı Rıdvan Hoca'nın "Kalesinde bayrağı dalgalanmayan ülkede cuma namazı kılınmaz!" sözü, halkı Fransızlara karşı harekete geçirdi. Kaleye saldıran Maraş halkı, içerideki Fransız askerlerini etkisiz hâle getirip yeniden Türk bayrağını dikti. Bunun üzerine 72 gün boyunca şehrin her yanında çatışma çıktı. Fransızlar şehri 11 Şubat 1920'de boşaltmak zorunda kaldı. Fransızlar İslahiye yolunda da Kuvâ-yi Milliye saldırılarına uğradı.

TBMM, 1925 yılında Maraş Belediyesi’ne gönderdiği bir yazı ile kurtuluş mücadelesine katılanların isimlerini istedi. Maraş Belediye reisi ve Maraşlı ileri gelenler yaptıkları toplantıda, “Maraş’ın kurtuluşunda tüm Maraşlılar savaşmıştır! Maraş’ın her ferdi kahramandır!” cevabını verilmesi kararı alındı. Bunun üzerine TBMM, 5 Nisan 1925 tarihinde Maraş şehrine İstiklal Madalyası verdi.

Maraş’ın Kahramanlık destanı unutulmadı ve daha sonra yine Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 7 Şubat 1973 tarihinde Maraş’a “Kahraman” unvanı verildi. Maraş'ın adı Kahramanmaraş oldu.