Lozan Barış Antlaşması'nın 100. yılında Başkomutan Gazi Mareşal Mustafa Kemal ATATÜRK, silah arkadaşları, şehitlerimiz ve gazilerimizi minnet ve saygıyla anıyoruz.
PERPA Kooperatifi ve PERPA Ticaret Merkezi B Blok Yönetimi
Lozan Barış Antlaşması nedir?
Kurtuluş Savaşı'nda kazanılan zafer sonrası Lozan Barış Antlaşması, 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre'nin Lozan şehrinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika ve Yugoslavya temsilcileri tarafından, Leman gölü kıyısındaki Beau-Rivage Palace'ta imzalandı.
TBMM Hükümeti Lozan Konferansı'na katılarak Misak-ı Milli'yi gerçekleştirmeyi, Türkiye'de bir Ermeni devletinin kurulmasını engellemeyi, kapitülasyonları kaldırmayı, Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunları (Batı Trakya, Ege adaları, nüfus değişimi, savaş tazminatı) çözmeyi ve Türkiye ile Avrupa devletleri arasındaki sorunları (ekonomik, siyasal, hukuksal) çözmeyi amaçladı. Ermeni yurdu ve kapitülasyonlar hakkında anlaşma sağlanamazsa görüşmeleri kesme kararı aldı.
Lozan Antlaşması, kazanılmış ulusal kurtuluş savaşının sonunda, bağımsız Türkiye'nin dünyaya ilanıdır. Lozan Antlaşması, 29 Ekim 1923’te resmi olarak kurulacak olan Türkiye Cumhuriyeti devletinin ulusal egemenliğinin ve bağımsızlığının dünyanın güçlü devletleri tarafından kabul edildiği kurucu bir hukuksal metindir.
Lozan Antlaşması, Avrupa Devletleri’nin 1815 Viyana Kongresi’nde, Osmanlı Devleti’ni “hasta adam” olarak ilan edip, mirasını paylaşma kararını alması ile başlayan sürecin sonunda vatanı için direnen, kurtuluş savaşını başlatan ve kazanan Türk Ulusu lehine hükümler içeren bir antlaşmadır.
Lozan Görüşmeleri sırasında, ilk oturumda İsmet Paşa’nın oturması için konulan sandalyenin diğerlerinden alçak olmasına itiraz etmesi ve bunu geçiştirmeye çalışan İngiltere Dış İşleri Bakanı Lord Curzon’a “Eşit şartlarda görüşeceğiz, eşit yükseklikte oturacağız” demesi bütün sürecin bir özetidir.
İsmet Paşa’nın, ülkesini temsil etmenin sorumluluğuyla, ülkesinin itibarının zedeleneceğini, egemenliğinin tehdit edilebileceğini düşünüp titiz davranması, Ankara'ya ve arkadaşlarına danışarak acele etmeden ilerlemesi, her noktayı tartışması büyük bir diplomatik başarı elde edilmesini sağladı.
Sonuçta, 20 Kasım 1922 tarihinde başlayan ve verilen aralarla uzayan Lozan görüşmeleri 24 Temmuz 1923 günü sonuçlandı ve ilk imza İsmet Paşa tarafından ve Atatürk’ün verdiği altın bir dolma kalemle atıldı.
ABD gözlemcisi, “Türkler, Lozan’da büyük bir diplomatik zafer kazandı. Belki bu, tarihte kazanılmış en büyük diplomatik zaferdir” diye tarihe not düştü.
Lozan Antlaşmasının maddelerini incelemek için TIKLAYINIZ
İsmet İnönü ile Lozan Antlaşması ile ilgili Röportajı izlemek için TIKLAYINIZ
Tarihçi Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı Lozan'ı anlatıyor. İzlemek için TIKLAYINIZ