Musevi komşularımızın Roş Aşana bayramını kutlarız. Aileleri ve sevdikleriyle mutlu, bereketli, sağlıklı bir yeni yıl dileriz.

PERPA Kooperatifi ve PERPA Ticaret Merkezi B Blok Yönetimi

Roş Aşana Nedir?

Takvim yılının ilk ayı olan Tişri ayının ilk ve ikinci günleri "Roş Aşana/Yılbaşı" olarak Museviler için özel bir öneme sahiptir. Bu günlerde, geçmiş olan yıla ilişkin olarak yaşamlarını gözden geçirir, yanlışlarının bilincine ulaşarak bunları gelecekte yinelememe iradesini gösterip davranışlarını olgunlaştırır, işledikleri günahların bağışlanması adına tanrıya yakarır ve başlamakta olan yıl için; kendisi, yakın ve uzak çevresi ve nihayet insanlık ve dünya için iyilik ve hayır dileklerinde bulunurlar.

Kaynak için TIKLAYINIZ

İki gün süren bayram boyunca ailece yemek yeme ve ballı elma veya elma reçeli yeme adetleri vardır. Sinagog’da bayramın ikinci sabahı, senenin iyi geçmesini dilemenin sembolü olarak koç boynuzundan yapılan şofar (genellikle keçi veya koç boynuzundan yapılan ve Museviler tarafından kullanılan geleneksel enstrüman) çalınır. Roş Aşana'nın kutlandığı gün boyunca Musevilerin dinlenme günü olan şabat günü yasakları geçerlidir.

Daha çok ayrıntı için TIKLAYINIZ