Cumhuriyetimizin Kurucusu, İlk Cumhurbaşkanımız Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kıymetli annesi Zübeyde Hanım'ı vefatının yıl dönümünde saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz.
PERPA Kooperatifi ve PERPA Ticaret Merkezi B Blok Yönetimi
Zübeyde Hanım Kimdir?
Osmanlı devrinde, II. Mehmed zamanında Karaman'dan Rumeli’ye göçen ve Selanik yakınlarındaki Langaza’da toprak işleri ile uğraşan bir Türkmen ailesi olan Hacı Sofu ailesindendir. Zübeyde Hanım, 1857'de Lankaza'da dünyaya gelmiştir. Babası Sofuzade Feyzullah (Sadullah) Ağa, annesi Molla Hanım olarak anılan Ayşe Hanım’dır. Döneminde kadınların okula gitmesi yaygın olmadığı için, okur yazar oluşu nedeniyle kendisi de Zübeyde Molla olarak anılırdı.
Selanik'te Osmanlı Rüsumat (Gümrük) İdaresinde Gümrük memuru Ali Rıza Bey ile 1871 yılında henüz 14 yaşında iken evlendi. Fatma, Ömer ve Ahmet adlı üç çocukları oldu ancak Fatma bu dönemde öldü.
Ali Rıza Bey, Yunanistan sınırında Çayağzı (ya da Papaz Köprüsü)'na tayin edildiği için taşındılar. Ömer ve Ahmet orada öldü.
1881’de dördüncü çocukları Mustafa, 1885’te Makbule, 1889’da Naciye doğdu. Ancak Naciye 12 yaşındayken hayatını kaybetti. Ali Rıza Efendi ise 1888 yılında hayatını kaybetti.
Zübeyde Hanım Balkan Savaşı’ndan sonra artık Osmanlı toprağı olmaktan çıkan Selanik’i terk ederek kızı Makbule Hanım ile İstanbul’a göç edip Beşiktaş Akaretler’de bir eve yerleşti.
1919’da Anadolu'ya çıktığından beri görmediği ve üstelik Osmanlı Padişahı tarafından hakkında ölüm emri verildiğini öğrendiği oğlu Mustafa Kemal ile ancak 14 Haziran 1922’de Adapazarı’nda tekrar buluşan Zübeyde Hanım, onun yanına Ankara’ya yerleşti. Ancak bu şehrin sert iklim koşulları sağlığını olumsuz etkileyince tedavi amacıyla 18 Aralık 1922'de İzmir'e gitti. Son günlerini Latife Hanım Köşkü'nde geçiren Zübeyde Hanım, 14 Ocak 1923'te 66 yaşında öldü. İzmir'in Karşıyaka ilçesinde 1940 yılında yaptırılan anıt mezarda yatmaktadır.
Kaynak ve daha çok ayrıntı için TIKLAYINIZ