2 Temmuz 1993'te Sivas katliamında yitirdiğimiz canları saygı ve rahmetle anıyoruz.

PERPA Kooperatifi ve PERPA Ticaret Merkezi B Blok Yönetimi

 Sivas Madımak Katliamı nedir?

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te, Madımak Oteli’nde aydınların yakılarak katledilmesinin üzerinden tam 29 yıl geçti. 2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Kültür Şenlikleri öncesinde, gerici ve şeriatçı örgütler, bildiriler dağıtıp “kıyam” çağrılarıyla Sivas’a gelecek aydınları hedef gösterdi. 2 Temmuz günü gerici sloganlar ve tekbirler eşliğinde otele yönelen saldırganlar, oteli ateşe verdi. Yanan otelde 33 aydın, yazar ve sanatçı gericiler tarafından katledildi. 

Daha çok ayrıntı için TIKLAYINIZ

‘’UNUTULMAZ ACILAR’’

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde yaşanan ve Türkiye tarihine kara bir leke olarak kazınan katliamın üzerinden 31 yıl geçti. Yazar ve sanatçılardan oluşan 33 kişi Sivas’ta kaldığı otelde yakılarak öldürüldü. Olayların ardından 2 otel görevlisi ve 2 gösterici de hayatını kaybetti, toplamda 37 kişi yaşamını yitirdi.

Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas’ta bulunan 51 kişilik grupta Aziz Nesin, Metin Altıok, Hasret Gültekin, Asım Bezirci ve Nesimi Çimen de bulunuyordu. Dört gün sürecek olan şenlikte söyleşiler düzenleyecek, kitaplarını imzalatacak olan grup, sadece ilk gün etkinliklerini tamamlayabildi.

Şenliğin ikinci günü olan ve cuma gününe denk gelen 2 Temmuz’da, Cuma Namazı sonrasında kalabalık bir grup tarafından ‘’Sivas Laiklere Mezar Olacak’’ sloganı adı altında yürüyüşler gerçekleştirildi. ‘Halk Ozanları’ heykeli yıkıldı ve heykel yerde sürüklendi. Sanatçılar içerideyken otelin önünde, 15 bin kişiyi bulan bir kalabalık toplandı. Çevredeki araçların bazıları ve kalabalık tarafından sürüklenen heykel ateşe verildi, otel taşlandı ve camları kırıldı. Yaklaşık 2 saat sonra otelden dumanlar yükselmeye başladı. Yangını söndürmek için gelen itfaiye ise büyümüş olan yangını kontrol etmekte yetersiz kaldı.

Olayın ardından 35 kişi gözaltına alındı, sonrasında gözaltı sayısı 190’a kadar çıktı. Ancak 66 kişi serbest bırakıldı ve geri kalanlar "Laik anayasal düzeni değiştirip din devleti kurmaya kalkışmak" suçuyla Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde 1 yıl boyunca yargılandı. "Sivas davası" olarak tarihe geçen dava sonucunda 22 sanık 15’er yıl, 3 sanık 10’ar yıl, 54 sanık 3’er yıl, 6 sanık 2’şer yıl hapisle cezalandırıldı. Yargılananlardan 37’si ise beraat etti. Ancak bu karar temyiz edildi. Uzun süren hukuk süreci 2001 yılında sonuçlandı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin onadığı karar uyarınca, Cumhuriyete karşı örgütlü kalkışma girişiminde bulunan sanıklardan 33'ü ölüm cezası aldı; dördü 20 yıl, biri 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak 33 sanık, 2002’de idam cezasının kaldırılması ile müebbet hapse mahkûm oldu. Geriye kalan sanıklar cezalarını çekip tahliye oldular.

Süren davalar, temyizler, müdahil avukatların talepleri yıllarca devam etti. Sivas Katliamı Davası 20 yılın ardından 13 Mart 2012'de mahkemenin davayı zaman aşımı nedeniyle düşürmesiyle kapandı.

Aralarında katliamda yakınlarını kaybedenlerin aileleri başta olmak üzere, sivil toplum kuruluşları ve partiler "insanlık suçlarında zaman aşımının kaldırılmasını" talep etti ancak talepleri bir karşılık bulmadı.