Kooperatifçiliğin Yüz Akı PERPA, Dünya Kooperatifçilik Gününü Kutlar.
PERPA Kooperatifi ve PERPA Ticaret Merkezi B Blok Yönetimi
21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü Nedir?
İnsanlar hayatlarının her safhasında birbirlerine ihtiyaç duyarlar. Birlik, beraberlik ve dayanışma, toplumsal hayatta insanları kuvvetlendirir.
Kooperatif, kişilerin tek başına karşılamalarında zorluk çektiği ihtiyaçlarını sağlamak amacıyla, maddi ve manevi güçlerini birleştirmeleriyle oluşan muhteşem bir yardımlaşma aracıdır.
Sosyal bir oluşum olan kooperatifçilik ilk kez 21 Aralık 1844 yılında İngiltere'de kurulmuştur. Bu sebeple tüm dünyada 21 Aralık Günü “Dünya Kooperatifçilik Günü” olarak kutlanmaktadır.
Tarihimizde ise ilk kooperatif 1863 yılında "Memleket Sandığı" adı ile kurulmuştur. Atatürk, ilk "Tarım Kredi Kooperatifini" birkaç köyün de içinde bulunduğu Silifke ilçesinde açmış kendisi de ilk ortak olarak katılmıştır.
Kaynak için TIKLAYINIZ
PERPA Kooperatifi nedir?
Bedrettin Dalan, 1984 yerel seçimlerini kazanarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini devraldı. Dalan, Haliç’in iki yanındaki sanayi tesislerini taşıyıp, Haliç kıyılarındaki yapılaşmayı temizleyerek bölgeyi kültür turizm sahili yapma hedefindeydi. Dalan “Haliç gözlerimin rengi gibi mavi olacak” diyordu. Bu dönüşüm kararı Perşembe Pazarı’nı da kapsıyordu. 1980’lerde İstanbul’da ulaşım sorunu artmış, su ve hava kirliliği üst seviyelere ulaşmıştı. Düzenlemenin gerçekleştirilebilmesi için İstanbul’un merkezi yerlerindeki tüm sanayi tesisleri ve üretim işletmelerinin kaldırılması gerekiyordu. Tarihi özelliğine rağmen Perşembe Pazarı da bunlardan biriydi.
1984 yılında Perşembe Pazarı’nda ilk olarak dokuz dükkan yıkıldı. Dükkanları yıkılan dokuz iş adamı Perşembe Pazarı esnaf kültürüne ve ruhuna bağlıydılar. İstanbul içine dağılıp gitmek istemediler. Esnaf olarak bir arada kalmanın gücüne inanan Perşembe Pazarlı iş adamları Perşembe Pazarı’nı yaşatmak için bir ticaret merkezi kurmaya karar verdiler. 1980’li yıllarda ticaret şehrin dışına taşındığı için kooperatifleşme ve ticaret merkezi kurmak çok yaygındı. Ancak kurulan ticaret merkezleri şehrin çok uzağında olduğu için ulaşım büyük sıkıntı yaratıyordu.
PERPA Yapı Kooperatifi, büyük bir başarıya imza atarak bu arsanın kendilerine verilmesi konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni ikna etti. Ancak Perpalılar bütün arsayı satın alacak güçte değildi. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi devreye girdi. PERPA Yapı Kooperatifinin arsanın üzerine ticaret merkezini inşa etmesi, merkezin yüzde 55’inin PERPA Kooperatifine, yüzde 45’inin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait olması konusunda anlaşmaya varıldı.
Eski Cumhurbaşkanlarımızda Merhum Turgut Özal: “PERPA, Kooperatifçiliğin Yüz Akıdır”
45 bin metrekare alan üzerine oturmuş, 669 bin metre karelik binada 13 kat, 38 km yol, 36 asansör, 24 yürüyen merdiven bulunmaktadır. 17 bin metrekarelik cam çatının altında 4707 dükkan sahiplerini beklemektedir.
PERPA'nın öyküsünü okumaya devam etmek için TIKLAYIN