Kooperatifçiliğin Yüz Akı PERPA, Dünya Kooperatifçilik Gününü Kutlar.

PERPA Kooperatifi ve PERPA Ticaret Merkezi B Blok Yönetimi

21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü Nedir?

İnsanlar hayatlarının her safhasında birbirlerine ihtiyaç duyarlar. Birlik, beraberlik ve dayanışma, toplumsal hayatta insanları kuvvetlendirir.

Kooperatif, kişilerin tek başına karşılamalarında zorluk çektiği ihtiyaçlarını sağlamak amacıyla, maddi ve manevi güçlerini birleştirmeleriyle oluşan muhteşem bir yardımlaşma aracıdır.

Sosyal bir oluşum olan kooperatifçilik ilk kez 21 Aralık 1844 yılında İngiltere'de kurulmuştur. Bu sebeple tüm dünyada 21 Aralık Günü “Dünya Kooperatifçilik Günü” olarak kutlanmaktadır.

Tarihimizde ise ilk kooperatif 1863 yılında "Memleket Sandığı" adı ile kurulmuştur. Atatürk, ilk "Tarım Kredi Kooperatifini" birkaç köyün de içinde bulunduğu Silifke ilçesinde açmış kendisi de ilk ortak olarak katılmıştır.

Kaynak için TIKLAYINIZ

PERPA Kooperatifi nedir?

Bedrettin Dalan, 1984 yerel seçimlerini kazanarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini devraldı. Dalan, Haliç’in iki yanındaki sanayi tesislerini taşıyıp, Haliç kıyılarındaki yapılaşmayı temizleyerek bölgeyi kültür turizm sahili yapma hedefindeydi. Dalan “Haliç gözlerimin rengi gibi mavi olacak” diyordu. Bu dönüşüm kararı Perşembe Pazarı’nı da kapsıyordu. 1980’lerde İstanbul’da ulaşım sorunu artmış, su ve hava kirliliği üst seviyelere ulaşmıştı. Düzenlemenin gerçekleştirilebilmesi için İstanbul’un merkezi yerlerindeki tüm sanayi tesisleri ve üretim işletmelerinin kaldırılması gerekiyordu. Tarihi özelliğine rağmen Perşembe Pazarı da bunlardan biriydi.

1984 yılında Perşembe Pazarı’nda ilk olarak dokuz dükkan yıkıldı. Dükkanları yıkılan dokuz iş adamı Perşembe Pazarı esnaf kültürüne ve ruhuna bağlıydılar. İstanbul içine dağılıp gitmek istemediler. Esnaf olarak bir arada kalmanın gücüne inanan Perşembe Pazarlı iş adamları Perşembe Pazarı’nı yaşatmak için bir ticaret merkezi kurmaya karar verdiler. 1980’li yıllarda ticaret şehrin dışına taşındığı için kooperatifleşme ve ticaret merkezi kurmak çok yaygındı. Ancak kurulan ticaret merkezleri şehrin çok uzağında olduğu için ulaşım büyük sıkıntı yaratıyordu.

1984 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “kooperatifleşip gelin” çağrısına uyan PERPA Yapı Kooperatifi Kurucular Kurulu harekete geçti. Perşembe Pazarlı esnaf ve tüccarları kooperatifte bir araya getirdiler. Belediye ile görüşmeye gittiklerinde PERPA Ticaret Merkezi’ni kurmak için kendilerine İkitelli’de bir arsa gösterildi. O dönemde diğer bütün kooperatifleşen esnaf da şehir dışında arsalara yönlendirilmiş, ticaret merkezi inşaatları başlamıştı. Ancak Perşembe Pazarı esnafı, şehir içinde kalabilmek için İstanbul Büyükşehir Belediye’ne ısrar etti. Yaşatmaya kararlı oldukları geleneksel esnaf kültürü ve ruhu için şehir merkeziyle ve “velinimetimiz” dedikleri müşterileriyle iç içe olmak istiyorlardı. Ancak Büyükşehir Belediyesi İkitelli lokasyonu dışında boş arazi olmadığında ısrar edince PERPA Kurucular Kurulu derin bir araştırmaya girdi ve bugün PERPA’nın kurulu olduğu Okmeydanı Şişli mevkiindeki boş araziyi tespit etti. Okmeydanı Şişli’de bulunan arsa hem kentin göbeğinde hem de iki ana yol hattına bağlantılı bir bölgededir.

PERPA Yapı Kooperatifi, büyük bir başarıya imza atarak bu arsanın kendilerine verilmesi konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni ikna etti. Ancak Perpalılar bütün arsayı satın alacak güçte değildi. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi devreye girdi. PERPA Yapı Kooperatifinin arsanın üzerine ticaret merkezini inşa etmesi, merkezin yüzde 55’inin PERPA Kooperatifine, yüzde 45’inin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait olması konusunda anlaşmaya varıldı.

Eski Cumhurbaşkanlarımızda Merhum Turgut Özal: “PERPA, Kooperatifçiliğin Yüz Akıdır”

29 Temmuz 1986’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve PERPA Yapı Kooperatifi arasında yapılan sözleşmenin ardından Şişli Okmeydanı’nda 108.526 m2 arsa, kat karşılığı inşaat yapmak üzere Perpa Yapı Kooperatifi’ne verildi. PERPA esnafı kendi özgücüne dayanarak giriştiği projeden alnının akıyla çıktı. Diğer kooperatifler 10 yılı aşkın bir sürede ticaret merkezlerinin yapımını bitiremezken PERPA Kooperatifi 1989 yılında 34 aylık bir inşaatın ardından devasa PERPA Ticaret Merkezi projesini bitirdi.

45 bin metrekare alan üzerine oturmuş, 669 bin metre karelik binada 13 kat, 38 km yol, 36 asansör, 24 yürüyen merdiven bulunmaktadır. 17 bin metrekarelik cam çatının altında 4707 dükkan sahiplerini beklemektedir. 

Dünyanın en büyük monoblok gövdeli binası PERPA’nın açılışını dönemin başbakanı merhum Turgut Özal 1989 yılında yaptı. PERPA’da yaşam 1990’da başladı.

PERPA'nın öyküsünü okumaya devam etmek için TIKLAYIN