Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin 89. yılı ve 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü kutlu olsun.
PERPA Kooperatifi ve PERPA Ticaret Merkezi B Blok Yönetimi
Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Ne Zaman Verildi?
Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması, 1930’larda, Türkiye’de kadınların siyasi haklarını kazanması için gerekli yasaların çıkarılmasını ifade eder. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri’nden birisidir.
1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.
Türkiye ve Türk kadınları diğer ülkelerde de kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesine öncü oldu. 1944 yılında Fransa’da, 1945 yılında İtalya’da, 1960 yılında Belçika’da, 1971 yılında İsviçre’de kadınlara seçme ve seçilme hakkı verildi.
Daha çok ayrıntı için TIKLAYINIZ
5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü Nedir?
Dünyanın pek çok ülkesinde kutlanan '5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü' temelleri Olympe de Gouges'un 1791'deki Kadın ve Kadın Yurttaş Hakları Bildirgesi'ne dayanır.
Fransa'da 7 Mayıs 1748'de dünyaya gelen Olympe de Gouges, 1789’da Fransız Ulusal Meclisi’nde okunan ve günümüzdeki İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin esin kaynaklarından biri olan İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi’ne karşı, bu metinde geçen “insan” (homme) sözcüğünün yalnızca erkeği kastetmesi nedeniyle 1791 yılında Kadın ve Yurttaş Hakları Bildirgesi’ni yayımlar. Bu insanlık tarihindeki ilk kadın hakları bildirgesidir. Bildirgede kadınların hukuki, politik ve sosyal alanda erkeklerle eşit kılınması gereği anlatılıyor.
Bildirgeyi okumak için TIKLAYINIZ