Kurban Bayramı kutlama videosunu izlemek için TIKLAYINIZ

Kurban Bayramınızı kutlar, aileniz ve sevdiklerinizle bereketli, sağlıklı, neşeli, huzurlu bir bayram geçirmenizi dileriz.

PERPA Kooperatifi ve PERPA Ticaret Merkezi B Blok Yönetimi

Arapça’da gerek maddî gerekse mânevî her türlü yakınlığı ve yakın olmayı kuşatacak bir anlam yelpazesine sahip olan kurban kelimesi dini terminolojide kendisiyle Allah’a yaklaşılan şeyi, özel olarak da Allah’a yakınlık sağlamak, yani ibadet (kurbet) amacıyla belli vakitte belirli cinsten hayvanları kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. 

Kur’an’da ayrıntısı verilmeksizin Hz. Âdem’in iki oğlunun Allah’a kurban takdim edildiğinden söz edilir (el-Mâide 5/27) ve ilahi dinlerin hepsinde kurban hükmünün konulduğu bildirilir (el-Hac 22/34). 

Mali bir ibadet olan kurbanda, fert ve toplum yararı ön plandadır. Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar; sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle et satın alma imkânı bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür.

Kurbanı hayvanın eti veya derisi için kesiminden ayıran temel fark, onun Allah’ın rızasını kazanma ve isteğine boyun eğme gayesiyle kesilmiş olmasıdır. Allah'ın rızasını kazanma yani kurban ibadetinin özünü teşkil eden bu gaye ancak dinen bildirilen şekil şartlarına uyulduğu zaman gerçekleşmiş olur. 

Türk Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisinden kurbanla ilgili daha çok ayrıntı için TIKLAYINIZ

Şişli Müftümüz Sayın Tahsin AYDIN'ın kurban ile ilgili PERPA TV söyleşisi için TIKLAYINIZ

Söyleşi içeriği: İslam inancında kurban, en fazla kaç kişi birleşerek bir kurban kesebilir, kesilen kurbanın Allah katında kabul görmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar.